Een inspirerende ontmoeting in Utrecht

Site-archief

Galerij

Sfeerimpressie van de eerste wandeling

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Zó paars zag ik de krokodil nog niet eerder.

Een column geschreven door Harm van Ballegooy na zijn deelname aan Grenzeloos Ontmoeten.

“Je bent zes en er breekt oorlog uit in Sierra Leone, tot je bijna achttien bent bekwaam je je in het ontwijken van explosieven, het evacueren van je familieleden, het zoeken naar overlevende na bombardementen en het uiteindelijk ontvluchten van je vaderland. In Nederland procedeer je vervolgens twaalf jaar via elke mogelijke instantie (Noodopvang, Asielzoekerscentrum, detentiecentrum etc.) om twee keer je beroep afgewezen te zien worden. Uitzet is onmogelijk omdat het vaderland medewerking weigert.

De D-status die je op een gegeven moment legaal verblijf verleent – in verband met het feit dat in geval van uitzetting Sierra Leone de terugkerende vluchtelingen ook niet meer accepteert en hen ook geen legale status of paspoort meer geeft – verplicht je bij wet een zorgverzekering af te sluiten voor twaalf maanden, een contract dat door geen enkele verzekerde tussendoor opzegbaar is.

In juni van datzelfde jaar wordt door de grillen van ons kabinet de D-status afgeschaft en je verblijfsvergunning dus weer ingetrokken. Je verhuist weer naar een AZC waardoor je recht op een uitkering vervalt en je bouwt een schuld op doordat je zorgverzekering gewoon doorloopt. Inclusief incassokosten bouw je zo een schuld op van dik 3000 euro, wat niet uitmaakt zolang je illegaal in Nederland verblijft en dus helemaal geen bestaansrecht hebt en niet op te sporen bent.

Totdat stichting STIL een succesje boekt door een fout te ontdekken in je asielaanvraag waardoor je na twaalf jaar welles-nietes wederom een verblijfsvergunning krijgt, en je weer een “frisse” start krijgt met een schuld die je achtervolgt, zonder baankansen zonder werkervaring met het huidige klimaat en geen enkele woningstichting – die je normaal gesproken een urgente plaatsing aanbiedt zodra je uitstroomt uit een AZC – die zaken met je wil doen door je schuld. Hierdoor blijf je, weliswaar mét verblijfsvergunning, hangen in de vicieuze cirkel van het AZC-wereldje blijft hangen.

Mijn zo goed mogelijk gereconstrueerde versie van slechts een van de schrijnende voorbeelden die we vandaag mochten ontdekken. In het kader van de Week van de Vluchteling besloot Ruben me verrassen met het initiatief ‘Grenzeloos Ontmoeten’ en mocht ik kennis maken met de verhalen en gezichten die horen bij de gevallen die we normaal gesproken bij voorkeur voorbij lopen en ver van ons bed houden. Mij hebben ze bewust gemaakt van talloze voorbeelden van totaal onvrijwillige dakloosheid, ik ben blij dat mij een reden is gegeven om met deze mensen te praten.

Pas nu realiseer ik me mijn desinteresse voor de definitie van het begrip ‘uitgeprocedeerde asielzoeker’, waar we al jaren mee zijn doodgegooid. Zij hebben dan misschien niet de kansen die wij hebben en mochten misschien niet in de rijke bedding geboren worden die wij al ons leven lang kennen, maar ze zijn net als jij en ik geboren als mens. Of ze recht hebben op gezondheidszorg, tandheelkunde, een dak boven het hoofd, educatie en een kans om bij te dragen aan onze maatschappij ligt aan jou en mij. Regels en systemen en voorschriften hebben we genoeg in Nederland, maar er zijn altijd nadelen en pijnlijke vergissingen waar anderen een toch wel erg hoge prijs voor moeten betalen.

Compassie, liefdadigheid en mededogen gaan niet per se om financiële filantropie uit medelijden. Het begint wat mij betreft met bewustwording; je kunt altijd wat doen voor een ander met jouw tijd en beste intentie. Het begin is al gemaakt doordat je me de kans hebt gegeven dit linkse verhaal met je te delen nu ik er zo vol van ben…

Hoe ga jij je inzetten om dit knelpunt te adresseren?”

Advertenties
Galerij

Openingswandeling!

Op 10 oktober vindt de eerste wandeling/ontmoeting van Grenzeloos Ontmoeten plaats! Om 19:30 wordt er verzameld bij het AZC in Utrecht vanwaar de wandeling zal vertrekken langs verschillende belangrijke plaatsen voor vluchtelingen. Op sommige plaatsen staan we stil bij verhalen van vluchtelingen die zij persoonlijk aan u komen vertellen.

Na ongeveer anderhalf uur zullen we neerstrijken voor een borrel en hapje waar ons project feestelijk zal worden ingeluid onder begeleiding van muziek en interculturele catering!

Iedereen is welkom, maar aanmelding (gratis) is verplicht via grenzeloosontmoeten@gmail.com!

Galerij

Mensen zonder documenten tijdens de introductieweek in Utrecht!


Op dinsdag 14 augustus was de presentatiemiddag van de stichting Present en Fanga Musow voor de studenten van de introductieweek. Stichting Present is een organisatie die vrijwilligers koppelt aan een passend project en zo met de situatie van illegalen in Nederland te maken heeft gekregen. Gerard Labeur was er voor Vluchtelingenwerk.

De presentatie zou gaan over het werken met mensen zonder documenten in Utrecht. Voor Fanga Musow zouden Toos en Naïr, oud-bewoonster van het Fanga Musow-huis, vertellen.

Het was rustig zomerweer, in de week van de introductie, en samen met de mensen van stichting Present zaten we in het zonnetje te wachten op de studenten, die natuurlijk een half uur te laat met excuses en verhitte gezichten aan kwamen fietsen. We konden snel beginnen.

Eerst deed Present uitleg van hun organisatie en mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen. Daarna vertelde Gerard over zijn werk, waarin hij vooral de problematiek tegen kwam van niet geaccepteerde homoseksualiteit in Afrika. Ondanks zijn zachte stem was de aandacht geconcentreerd en er werd veel gevraagd en gepraat na afloop van zijn verhaal. Na een half uur was het de beurt aan Toos om te vertellen over Fanga Musow.

Ze hield een helder en flamboyant verhaal over illegaliteit in het algemeen, de problemen die vooral vrouwen daarin kunnen hebben en de rol van het Fanga Musow-huis daarin, met ook de activatie die meer zelfstandigheid en kracht moet geven. Een duidelijk en uitgebreid verhaal wat goed opgepikt werd. Daarna was het tijd voor het persoonlijke verhaal van Naïr.

Naïr stapte zonder al te veel moeite voor de groep studenten en bleek thuis goed geoefend te hebben. Ze hield haar hele verhaal in korte begrijpelijke stukken, zonder te veel te haasten en had een aanstekelijke plezierige uitstraling. Toen ze klaar was kreeg ze uitgebreid applaus. Inmiddels werkt Naïr ook mee aan het project ’Grenzeloos Ontmoeten’, waar asielzoekers hun verhaal vertellen aan bewoners in Utrecht door middel van georganiseerde wandelingen of lunches.

Na het verhaal van Naïr waren er geen vragen meer en na nog wat complimenten trok de groep zoekende, ijverige studenten weer weg op hun fiets. Wij hebben nog wat nagepraat en waren tevreden over de prettige en geslaagde middag. Als het moet, doen we het zo weer!

Linda Lankreijer

Tagwolk