Een inspirerende ontmoeting in Utrecht

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Zó paars zag ik de krokodil nog niet eerder.

Een column geschreven door Harm van Ballegooy na zijn deelname aan Grenzeloos Ontmoeten.

“Je bent zes en er breekt oorlog uit in Sierra Leone, tot je bijna achttien bent bekwaam je je in het ontwijken van explosieven, het evacueren van je familieleden, het zoeken naar overlevende na bombardementen en het uiteindelijk ontvluchten van je vaderland. In Nederland procedeer je vervolgens twaalf jaar via elke mogelijke instantie (Noodopvang, Asielzoekerscentrum, detentiecentrum etc.) om twee keer je beroep afgewezen te zien worden. Uitzet is onmogelijk omdat het vaderland medewerking weigert.

De D-status die je op een gegeven moment legaal verblijf verleent – in verband met het feit dat in geval van uitzetting Sierra Leone de terugkerende vluchtelingen ook niet meer accepteert en hen ook geen legale status of paspoort meer geeft – verplicht je bij wet een zorgverzekering af te sluiten voor twaalf maanden, een contract dat door geen enkele verzekerde tussendoor opzegbaar is.

In juni van datzelfde jaar wordt door de grillen van ons kabinet de D-status afgeschaft en je verblijfsvergunning dus weer ingetrokken. Je verhuist weer naar een AZC waardoor je recht op een uitkering vervalt en je bouwt een schuld op doordat je zorgverzekering gewoon doorloopt. Inclusief incassokosten bouw je zo een schuld op van dik 3000 euro, wat niet uitmaakt zolang je illegaal in Nederland verblijft en dus helemaal geen bestaansrecht hebt en niet op te sporen bent.

Totdat stichting STIL een succesje boekt door een fout te ontdekken in je asielaanvraag waardoor je na twaalf jaar welles-nietes wederom een verblijfsvergunning krijgt, en je weer een “frisse” start krijgt met een schuld die je achtervolgt, zonder baankansen zonder werkervaring met het huidige klimaat en geen enkele woningstichting – die je normaal gesproken een urgente plaatsing aanbiedt zodra je uitstroomt uit een AZC – die zaken met je wil doen door je schuld. Hierdoor blijf je, weliswaar mét verblijfsvergunning, hangen in de vicieuze cirkel van het AZC-wereldje blijft hangen.

Mijn zo goed mogelijk gereconstrueerde versie van slechts een van de schrijnende voorbeelden die we vandaag mochten ontdekken. In het kader van de Week van de Vluchteling besloot Ruben me verrassen met het initiatief ‘Grenzeloos Ontmoeten’ en mocht ik kennis maken met de verhalen en gezichten die horen bij de gevallen die we normaal gesproken bij voorkeur voorbij lopen en ver van ons bed houden. Mij hebben ze bewust gemaakt van talloze voorbeelden van totaal onvrijwillige dakloosheid, ik ben blij dat mij een reden is gegeven om met deze mensen te praten.

Pas nu realiseer ik me mijn desinteresse voor de definitie van het begrip ‘uitgeprocedeerde asielzoeker’, waar we al jaren mee zijn doodgegooid. Zij hebben dan misschien niet de kansen die wij hebben en mochten misschien niet in de rijke bedding geboren worden die wij al ons leven lang kennen, maar ze zijn net als jij en ik geboren als mens. Of ze recht hebben op gezondheidszorg, tandheelkunde, een dak boven het hoofd, educatie en een kans om bij te dragen aan onze maatschappij ligt aan jou en mij. Regels en systemen en voorschriften hebben we genoeg in Nederland, maar er zijn altijd nadelen en pijnlijke vergissingen waar anderen een toch wel erg hoge prijs voor moeten betalen.

Compassie, liefdadigheid en mededogen gaan niet per se om financiële filantropie uit medelijden. Het begint wat mij betreft met bewustwording; je kunt altijd wat doen voor een ander met jouw tijd en beste intentie. Het begin is al gemaakt doordat je me de kans hebt gegeven dit linkse verhaal met je te delen nu ik er zo vol van ben…

Hoe ga jij je inzetten om dit knelpunt te adresseren?”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Tagwolk

%d bloggers liken dit: