Een inspirerende ontmoeting in Utrecht


Op dinsdag 14 augustus was de presentatiemiddag van de stichting Present en Fanga Musow voor de studenten van de introductieweek. Stichting Present is een organisatie die vrijwilligers koppelt aan een passend project en zo met de situatie van illegalen in Nederland te maken heeft gekregen. Gerard Labeur was er voor Vluchtelingenwerk.

De presentatie zou gaan over het werken met mensen zonder documenten in Utrecht. Voor Fanga Musow zouden Toos en Naïr, oud-bewoonster van het Fanga Musow-huis, vertellen.

Het was rustig zomerweer, in de week van de introductie, en samen met de mensen van stichting Present zaten we in het zonnetje te wachten op de studenten, die natuurlijk een half uur te laat met excuses en verhitte gezichten aan kwamen fietsen. We konden snel beginnen.

Eerst deed Present uitleg van hun organisatie en mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen. Daarna vertelde Gerard over zijn werk, waarin hij vooral de problematiek tegen kwam van niet geaccepteerde homoseksualiteit in Afrika. Ondanks zijn zachte stem was de aandacht geconcentreerd en er werd veel gevraagd en gepraat na afloop van zijn verhaal. Na een half uur was het de beurt aan Toos om te vertellen over Fanga Musow.

Ze hield een helder en flamboyant verhaal over illegaliteit in het algemeen, de problemen die vooral vrouwen daarin kunnen hebben en de rol van het Fanga Musow-huis daarin, met ook de activatie die meer zelfstandigheid en kracht moet geven. Een duidelijk en uitgebreid verhaal wat goed opgepikt werd. Daarna was het tijd voor het persoonlijke verhaal van Naïr.

Naïr stapte zonder al te veel moeite voor de groep studenten en bleek thuis goed geoefend te hebben. Ze hield haar hele verhaal in korte begrijpelijke stukken, zonder te veel te haasten en had een aanstekelijke plezierige uitstraling. Toen ze klaar was kreeg ze uitgebreid applaus. Inmiddels werkt Naïr ook mee aan het project ’Grenzeloos Ontmoeten’, waar asielzoekers hun verhaal vertellen aan bewoners in Utrecht door middel van georganiseerde wandelingen of lunches.

Na het verhaal van Naïr waren er geen vragen meer en na nog wat complimenten trok de groep zoekende, ijverige studenten weer weg op hun fiets. Wij hebben nog wat nagepraat en waren tevreden over de prettige en geslaagde middag. Als het moet, doen we het zo weer!

Linda Lankreijer

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Tagwolk

%d bloggers liken dit: